24.11

При оформленні ДТП поліція вказала водія винним, але суд вирішив інакше. Що буде із виплатою страхового відшкодування?

І чому важливо у такій ситуації розуміти, про який поліс йдеться, – КАСКО чи ОСЦПВ – спеціально для Mind – коментар від Тетяни Щучьєвої – директора страхової компанії «Експрес Страхування», що входить до сім’ї групи компаній УкрАВТО.

У деяких випадках при настанні ДТП складно відразу визначити, хто саме є винуватцем. Іноді так трапляється, що співробітники Національної поліції, які фіксують ДТП, можуть зазначити у протоколі, кого саме вони вважають винуватцем. Але згодом суд визнає цього водія невинним. І навпаки – «не винний» за протоколом Нацполіції перетворюється на «винного» за рішенням адміністративного суду.

Щоб зрозуміти, як наявність вини застрахованого впливає на рішення про страхову виплату, потрібно спочатку розібратися, за яким  видом страхування водій буде звертатись за компенсацією збитків.

Коли йдеться про КАСКО, наявність вини застрахованої особи не впливає на рішення страхової компанії щодо виплати страхового відшкодування. Тобто, маючи КАСКО, застрахований отримає страхове відшкодування на відновлення власного автомобіля за підтвердженим страховим випадком не залежно від того винний він у ДТП чи ні.

У випадку ж, коли застрахована тільки автоцивільна відповідальність, визначення винного у скоєнні ДТП необхідно для виконання страхових зобов’язань перед потерпілим(и). Адже виплату за шкоду, що завдана майну та/або життю та здоров’ю за полісом Автоцивілки отримує тільки потерпіла сторона. 

І у випадку, коли винного в ДТП визначити відразу складно, судове рішення про встановлення винного у ДТП є тим документом, на підставі якого виникає зобов’язання страхової компанії винуватця виплатити страхове відшкодування потерпілій особі.

Якщо ж страховик здійснив виплату з ОСЦПВ до отримання рішення суду, а суд не визнав «винного» таким, відбувається повернення виплаченого страхового відшкодування. Причина повернення – відсутність законного права на отримання компенсації збитку.

«Саме тому, коли ситуація спірна, важливо все ж дочекатися рішення суду. В цьому випадку, поки йде розгляд справи, важливо не ремонтувати авто. Бо якщо суд визнає водія невинним у ДТП, а він відремонтує власне авто до завершення розгляду справи у суді, страхова компанія винуватця має повне право відмовити у відшкодуванні витрат на ремонт. Згідно з чинним законодавством, для отримання виплати водій маєте надати на огляд саме автомобіль, а не рахунок СТО, чи висновок незалежного експерта», – пояснює Тетяна Щучьєва.

Джерело Mind