08.12

Чи здійснить страховик виплату, якщо під час ДТП за кермом був не автовласник, а його родич чи друг?

Усім нам знайома ситуація, коли одним автомобілем користуються одразу кілька членів родини. Наприклад, батько зранку завозить дітей до школи та їде на роботу. Увечері авто бере дружина, щоб поїхати до супермаркета та купити продукти. А у вихідні машиною користується син, який вчиться водити і набирається досвіду. Якщо станеться ДТП, то в цей момент за кермом може бути кожний із членів сім'ї. І ця обставина безпосередньо впливає на виплату страхового відшкодування за полісом КАСКО. Як саме і на які моменти автострахування варто звернути увагу – спеціально для Mind – коментар від Тетяни Щучьєвої – директора страхової компанії «Експрес Страхування», що входить до сім’ї групи компаній УкрАВТО.
 
Справа в тому, що хто би не був за кермом на момент ДТП, обов'язковою умовою виплати страхового відшкодування з КАСКО є: 
  • наявність свідоцтва про реєстрацію авто; 
  • наявність діючого посвідчення водія відповідної категорії; 
  • відсутність алкогольного чи наркотичного сп'яніння.
«Крім того, серед інших умов полісу, важливими підставами для виплати є прописані у договорі страхування умови щодо осіб, які мають законне право керувати застрахованим автомобілем», – зауважує Тетяна Щучьєва.

Інакше кажучи, для того, щоб страховик не відмовив у виплаті, якщо під час ДТП за кермом автомобіля знаходився не його власник, а якась інша особа, в графі «Водій» у договорі КАСКО можуть бути вказані наступні параметри: «будь-яка особа на законних підставах». В цьому випадку, якщо під час ДТП за кермом був не власник, в його син/дружина/приятель тощо, який мав при собі свідоцтво про реєстрацію авто, посвідчення водія і не був на підпитку чи під наркотичним сп’янінням, страхова компанія в разі визнання події страховою відшкодує збитки.

Якщо в графі водій у договорі страхування зазначено таке: «будь-яка особа на законних підставах зі стажем керування від Х років», чи «будь-яка особа на законних підставах віком від 25 – 65 років та зі стажем керування від Х років», чи «особа зазначена в заяві на страхування» (тобто конкретно перелік осіб – потенційних водіїв), ці умови також будуть визначальними для страховика.

Наприклад, якщо зазначений обов’язковий стаж керування авто від 3-х років, то на момент ДТП окрім виконання обов’язкових умов, у водія також має бути відповідний стаж.

Якщо в договорі зазначений конкретний перелік осіб, а за кермом під час ДТП був водій, який не входить в цей перелік, то навіть із виконанням всіх обов’язкових умов (водій мав при собі свідоцтво про реєстрацію авто, посвідчення водія і не був на підпитку чи під наркотичним сп’янінням), страхова має право відмовити у виплаті страхового відшкодування.

«Під час вибору програми страхування менеджер завжди включає опції та наповнення договору виходячи із потреб клієнта. Опція, яка стосується водія – «будь-який на законних підставах» – збільшує вартість програми КАСКО, однак вона більш зручна у випадку, коли автомобілем будуть користуватись всі члени родини або друзі чи знайомі», – пояснює Тетяна Щучьєва.

Джерело – Mind