11.10

Страхування в умовах війни: як захистити свій автомобіль

Поки Мінекономіки очікує проєкти страхування воєнних ризиків від міжнародних партнерів та чекає прийняття у другому читанні законопроєкту № 9015 щодо аспектів цього питання, вітчизняні СК розробили програмами КАСКО, які покривають збитки внаслідок воєнних дій.

Страховий ринок в Україні зміг дуже швидко прийняти «правила» ведення бізнесу під час війни. Але трансформація від «відмови в виплаті внаслідок воєнних дій» до «розробки програм страхування з покриттям цих ризиків» ще продовжується. Провідні СК змогли не лише повернути якість сервісу на довоєнний рівень, але і запропонувати інноваційні програми страхування з покриттям воєнних збитків за договорами КАСКО. Цікаво, що жоден іноземний партнер не розділив воєнні збитки з українськими страховиками, тому вітчизняні компанії взялись власними активами захищати українців.

Як можна захистити свій автомобіль від воєнних ризиків, які програми пропонують українські страховики, в чому їх різниця і скільки вони коштуватимуть АвтоОБОЗ ретельно розбирався за допомогою Тетяни Щучьєвої – директора страхової компанії «Експрес Страхування», що входить до сім’ї групи компаній УкрАВТО.  
Що покриває «воєнне» КАСКО?

Отже, наразі є два варіанти страхування від воєнних збитків – у складі договору КАСКО або окремо страхування тільки від воєнних збитків. Основний перелік ризиків, від яких захищають обидва варіанти – пошкодження або знищення автомобіля та/або встановленого на нього додаткового обладнання внаслідок дії мін, бомб, снарядів, боєприпасів, безпілотних літальних апаратів будь-яких типів, засобів протиповітряної та/або протиракетної оборони, інших видів зброї та/або їх уламків (крім зброї масового ураження).

Рахуємо гроші

Коли мова йде про страхування воєнних збитків у складі договору КАСКО, можна знайти страховиків, які за покриття збитків до 10% від вартості авто гроші не беруть. Деякі готові покрити збитки в більшій сумі, яка дорівнює 25% від вартості авто. За збільшення покриття страховики запропонують невелику доплату – до 10% від стандартної ціни.

Так, наприклад, якщо у вас автомобіль Toyota RAV4, 2019 року випуску вартістю в 1 млн грн., то вам запропонують страхування КАСКО за 39,5 тисяч грн. При цьому КАСКО з покриттям воєнних ризиків з лімітом у 10% або 100 тис. грн. обійдеться вам у 39,5 тис. грн. – тобто без зміни вартості страхування. У випадку, коли ви збільшите покриття воєнних ризиків з лімітом у 25% або 250 тис. грн., ваш платіж за КАСКО з таким покриттям складе вже від 43,5 тис. грн. – в цьому випадку ви доплатите 4 тис. грн.

Припустимо, що ви хочете обрати тільки страхування від воєнних збитків, то тут в залежності від строку страхування вам запропонують умови від 0,99% від вартості авто до 2% від вартості авто. На прикладі того ж RAV 4 це буде коштувати від 9900 до 20000 грн.

А що з франшизою?

Важливо знати розмір франшизи, який пропонується при страхуванні. Нагадаємо, що франшиза – це обов’язкова сума витрат клієнта в кожному збитку, яка не відшкодовується страховиком. Розмір франшизи в більшості випадків встановлюють у процентах від страхової суми.

Для розрахунку беремо вже знайомий нам RAV4 вартістю в 1 млн грн. Припустимо, що в результаті атаки «шахедами», він постраждав від уламків і СТО оцінило ці збитки у сумі 280 тис. грн.

Рахуємо обов’язкову участь клієнта у збитку за двома варіантами програм.

  • Якщо клієнт обрав програму страхування КАСКО з покриттям воєнних ризиків, то розмір його франшизи за воєнними збитками буде дорівнювати розміру франшизи за іншими ризиками (окрім викрадення та тотального знищення). Тобто, якщо клієнт при страхуванні КАСКО обрав франшизу 0% за іншими ризиками, то його участь у відновленні авто буде дорівнювати 0 грн.

При цьому, страхова компанія йому відшкодує 100 тис. грн. у варіанті «воєнного» покриття до 10% від вартості авто, або 250 тис. грн., якщо клієнт доплатив за опцію збільшення покриття до 25% від страхової суми.

  • Якщо клієнт обрав програму з покриттям тільки воєнних ризиків, то страховики відшкодують збитки за мінусом франшизи від 5% до 10% (в залежності від програм).
В нашому випадку зі збитку у 280 тис грн. страхова компенсує вам 230 тис грн., якщо ви обрали франшизу 5% та 180 тис грн., якщо ви обрали франшизу 10%.

Скільки страхових подій з воєнними обставинами покриває страховка?

Перед підписанням договору зверніть увагу на кількість звернень, які покриваються обраним вами документом. Так, при виборі варіанту страхування КАСКО із покриттям воєнних ризиків у більшості страховиків діє обмеження за кількістю таких подій – найчастіше це 1 раз за період дії договору, рідше – 2 рази. Варіант страхування тільки від воєнних ризиків – більшість страховиків підтримує без обмеження за кількістю разів звернень.

Отже, станом на зараз, є програми страхування від воєнних збитків, які дозволяють покрити потребу клієнтів з різними фінансовими можливостями та на різний строк. Потрібно лише звернутись до надійної страхової компанії та обирати більш вигідний для себе варіант.

Джерело OBOZREVATEL