06.11

Чи можна отримати відшкодування з КАСКО, якщо водій порушив правила дорожнього руху?

Це цікавить багатьох, адже причини порушення ПДР можуть бути самими непередбаченими, а обставини ДТП – самими несподіваними. Про те, які обставини можуть завадити отриманню відшкодування і як звузити перелік обмежень, спеціально для Mind – коментар від Тетяни Щучьєвої – директора страхової компанії «Експрес Страхування», що входить до сім’ї групи компаній УкрАВТО.

 

Перш за все, слід зауважити, що договори страхування КАСКО за наповненням в різних страхових компаніях відрізняються. Але популярністю користуються ті, де страховик не обмежує клієнта в виплаті страхового відшкодування при наявній вині застрахованого в ДТП. 

Але є один нюанс – це грубі порушення ПДР. Частина програм страхування КАСКО їх не покриває через те, що наслідки таких ДТП тяжкі, зазвичай є травмовані, а суми збитків перевищують середній рівень. 

До таких порушень відносять зазвичай:
  • проїзд на заборонений сигнал світлофора або жест регулювальника;
  • виїзд на зустрічну смугу руху з перетином подвійної осьової лінії; 
  • перетин дороги, на якій транспортні потоки розділені подвійною осьовою лінією; 
  • порушення правил проїзду залізничних переїздів.
У кожної страхової свої правила та порядок дій у разі виявлення факту грубого порушення ПДР страхувальником, про що вона має чесно й прозоро розповісти ще на етапі підписання договору.

«СК «Експрес Страхування» пропонує різні розширені преміумпакети, які мають мінімальний перелік виключень для виплати страхового відшкодування. Це, наприклад, програми «Преміум», «Преміум+» та «VIP», – розповідає Тетяна Щучьєва.

Водночас хочемо застерегти: ні в якому разі не варто сприймати поліс КАСКО категорії «VIP» як можливість ігнорувати вимоги ПДР. Адже це неминуче тягне за собою відповідальність, аж до кримінальної, якщо наслідки ДТП тяжкі та є постраждалі люди. 

Джерело Mind