30.10

Чи можливо отримати страхове відшкодування, якщо в автівку прилетів уламок дрона?

Питання страхування від воєнних ризиків вкрай турбує українських автомобілістів. Адже ймовірність пошкодження транспортного засобу від попадання уламків ракет або безпілотників (дронів) надзвичайно висока. І логічно, що автовласники шукають можливість застрахуватися від такого роду загроз.

Особливості такого страхування Mind розбирав разом з Тетяною Щучьєвою – директором страхової компанії «Експрес Страхування», що входить до сім’ї групи компаній УкрАВТО.

Почнемо з того, що страхові продукти, які дозволяють компенсувати збитки від воєнних ризиків, мають певні особливості. 

Так, покриття військових загроз може бути частиною стандартного договору КАСКО або пропонуватись у вигляді окремої програми.

Перший варіант – клієнт обирає КАСКО, в якому вже передбачена опція страхування від воєнних збитків. «Наприклад,  в «Експрес Страхування» кожний клієнт при укладанні стандартного договору КАСКО без збільшення тарифу отримує покриття таких збитків в межах 10% від вартості авто», – коментує Тетяна Щучьєва.

Ринок  страховиків пропонує сьогодні варіанти покриття від 10% й до 100% від вартості авто. А доплата за покриття воєнних ризиків залежить від суми відповідальності за такий збиток, й починається від 10% до вартості КАСКО.

Другий варіант – клієнт купує окремий поліс, який захищає тільки від збитків воєнного характеру. Його ціна коливається від 1% до 2,2% від вартості авто.

Основні збитки, які готові компенсувати страхові компанії, – це пошкодження чи знищення автомобіля, встановленого на нього додаткового обладнання, внаслідок дії боєприпасів (мін, бомб, снарядів), а також через влучання ракет, безпілотних літальних апаратів, засобів протиповітряної/протиракетної оборони або їх уламків.

Наразі це страхове покриття діє по всій території країни, окрім зон активних бойових дій, прифронтових і тимчасово окупованих регіони. 

Ще одне важливе питання – це франшиза, частина збитку, яку не компенсує страховик. Зазвичай, у договорах страхування, що покривають тільки воєнні ризики на повну вартість автомобіля, рівень франшизи коливається у діапазоні від 5% до 10%.

Також, важливо враховувати, що у полісах страхування КАСКО більшість страховиків встановлює обмеження щодо кількості подій, пов’язаних з воєнними ризиками. Як правило, це – лише раз за період дії договору. У програмах страхування тільки від воєнних ризиків обмеження на кількість страхових випадків, як правило, немає.

А от процес врегулювання збитків, завданих внаслідок пошкодження дроном, нічим не відрізняється від врегулювання за будь-якою іншою подією.

«Клієнти СК «Експрес Страхування» для отримання відшкодування повідомляють про інцидент за телефоном гарячої лінії та надають всі наявні в них фото та документи. Тобто,  порядок врегулювання справ за воєнними збитками нічим не відрізняється від звичайних справ з КАСКО: дзвінок до кол-центру, візит на пункт прийому заяв, подання документів, розрахунок збитку, у разі наявності кредиту – запит до банку та сплата чергових платежів. Страхова компанія оперативно розглядає документи та приймає рішення щодо події. У вересні, середній строк виплати за подіями КАСКО з воєнними ризиками склав 14 днів», – розповідає Тетяна Щучьєва.

Джерело Mind