18.12

Чи потрібно переоформлювати страховий поліс при купівлі застрахованого авто?

При купівлі авто з пробігом у нового власника виникає логічне питання, чи дістанеться йому разом з автомобілем від колишнього власника також страховий поліс. Загалом, це приємне доповнення, хіба ні? Навіть якщо договір діятиме ще всього кілька місяців, це все одно дозволить заощадити певну суму. Тож чи потрібно міняти страховий поліс (автоцивілку/КАСКО), якщо купуєте застраховане авто – спеціально для Mind – коментар від Тетяни Щучьєвої – директора страхової компанії «Експрес Страхування», що входить до сім’ї групи компаній УкрАВТО.

Перш за все зазначимо, що порядок дій буде залежати від того, який поліс дістався «у спадок».

Якщо автомобіль придбаний з чинним полісом обов’язкового страхування автоцивільної відповідальності (ОСЦПВ), оформленим на попереднього власника, змінювати його не потрібно. Він буде діяти до закінчення свого строку. 

Однак є дуже важливий нюанс. Поліс продовжить свою дію тільки якщо попередній власник не звернувся до СК про дострокове припинення дії страхової угоди.

«Тому, про всяк випадок радимо пересвідчитись в чинності полісу, звернувшись безпосередньо до самого страховика або зробивши це самостійно на сайті МТСБУ за посиланням https://policy-web.mtsbu.ua/», – пояснює Тетяна Щучьєва.

Також зазначимо, що зміна номерних знаків чи власника авто не є перешкодою для отримання страхового відшкодування у разі настання ДТП за полісом ОСЦПВ, оскільки ідентифікація застрахованого автомобіля відбувається за номером кузова (рами, шасі тощо).

Зовсім інша справа, якщо разом із придбаним авто покупець отримав поліс КАСКО. У цьому випадку зміна власника автомобіля потребує згоди страховика та обов’язкового укладання додаткової угоди до договору страхування.

Порядок і умови зміни власника авто прописані в договорі КАСКО. Як правило, страховика потрібно попередити про зміну власника за декілька днів до перереєстрації або одразу після неї. 

Таким чином у випадку з КАСКО, новий власник транспортного засобу має у встановлений в договорі строк повідомити страхову компанію про перереєстрацію автомобіля, після чого переоформити договір страхування на власне ім’я шляхом підписання додаткової угоди зі страховиком.

«Випадки продажу авто з КАСКО «у подарунок» трапляються дуже рідко. Здебільшого, наші клієнти користуються можливістю «перекинути» залишок платежу з КАСКО на страхування свого нового авто. Якщо, інформацію щодо дії поліса ОСЦПВ клієнт може самостійно перевірити на сайті МТСБУ, то підтвердження та подовження дії договору КАСКО можливе тільки з допомогою страховика. Наш клієнтський сервіс працює 24/7, тому будь-яку інформаційну підтримку та професійну пораду можна отримати одразу при виникненні питання», – розповідає Тетяна Щучьєва.

Джерело - Mind